Inainte de aplicarea baitului, lemnul necesita o curatire cat mai buna.
In cazul baiturilor cerate, se recomanda cel putin 3 slefuiri, de
granulatii din ce in ce mai fine, insa pentru celelalte sunt suficiente 2
slefuiri. Prin uscare, atat baiturile clasice cat si cele cerate nu
sunt poluante pentru mediu. Uscarea lor reprezinta practic evaporarea
apei din continut si are loc intr-un timp de aproximativ 60 minute, la o
temperatura de 20 grade. Acest lucru le face usor si sigur de aplicat,
fara a necesita mana de lucru profesionala. Pentru obtinerea unor
suprafete de lemn matuite sau lucioase, peste aceste tipuri de bait se
pot aplica lacuri transparente mate, respectiv lucioase.
O alta categorie de baituri sunt cele pe baza de rasina alchidica,
solventi si alti aditivi speciali pentru suprafete interioare sau
exterioare de lemn. Pentru suprafetele exterioare se are in vedere
rezistenta colorantului la lumina si temperaturi ridicate. Se aplica cu
pensula, in 1-2 straturi, avand o capacitate mare de penetrare a
lemnului. Sunt baituri cu o buna stabilitate la UV, umiditate si
fluctuatii atmosferice, putand fi folosite cu o eficienta mare in zone
exterioare. Nu sunt diluabile, aspectul lor fiind acela de lichid
omogen, incolor si opalescent. Aplicarea implica o serie de masuri de
securitate - sunt inflamabile, nocive in contactul cu pielea sau prin
inhalare. De asemenea, sunt toxice pentru mediul acvatic si este
interzisa aruncarea lor la canalizare. Timpul de uscare este de 24 de
ore, iar efectele obtinute pe suprafetele de lemn baituite sunt
diferentiate prin numarul de straturi aplicate.
Baiturile sunt folosite atat de utilizatorii casnici, pentru amenajari
interioare sau finisaje de mobilier, dar si de consumatori industriali
din diverse domenii de prelucrare a lemnului, atunci cand se doreste
mentinerea unui aspect cat mai natural al materialului. In constructiile
de lemn sunt recomandate deoarece, pe langa rolul de nuantatori, sunt
foarte importante calitatile de a conserva structura fibrei lemnoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu