sâmbătă, 13 iulie 2013

Sfaturi pentru aplicarea baitului pe lemn

Sfaturi pentru aplicarea baitului pe lemn
  Inainte de aplicarea baitului, lemnul necesita o curatire cat mai buna. In cazul baiturilor cerate, se recomanda cel putin 3 slefuiri, de granulatii din ce in ce mai fine, insa pentru celelalte sunt suficiente 2 slefuiri. Prin uscare, atat baiturile clasice cat si cele cerate nu sunt poluante pentru mediu. Uscarea lor reprezinta practic evaporarea apei din continut si are loc intr-un timp de aproximativ 60 minute, la o temperatura de 20 grade. Acest lucru le face usor si sigur de aplicat, fara a necesita mana de lucru profesionala. Pentru obtinerea unor suprafete de lemn matuite sau lucioase, peste aceste tipuri de bait se pot aplica lacuri transparente mate, respectiv lucioase.
 
O alta categorie de baituri sunt cele pe baza de rasina alchidica, solventi si alti aditivi speciali pentru suprafete interioare sau exterioare de lemn. Pentru suprafetele exterioare se are in vedere rezistenta colorantului la lumina si temperaturi ridicate. Se aplica cu pensula, in 1-2 straturi, avand o capacitate mare de penetrare a lemnului. Sunt baituri cu o buna stabilitate la UV, umiditate si fluctuatii atmosferice, putand fi folosite cu o eficienta mare in zone exterioare. Nu sunt diluabile, aspectul lor fiind acela de lichid omogen, incolor si opalescent. Aplicarea implica o serie de masuri de securitate - sunt inflamabile, nocive in contactul cu pielea sau prin inhalare. De asemenea, sunt toxice pentru mediul acvatic si este interzisa aruncarea lor la canalizare. Timpul de uscare este de 24 de ore, iar efectele obtinute pe suprafetele de lemn baituite sunt diferentiate prin numarul de straturi aplicate.
Bait lemn Bricolaj
 

Baiturile sunt folosite atat de utilizatorii casnici, pentru amenajari interioare sau finisaje de mobilier, dar si de consumatori industriali din diverse domenii de prelucrare a lemnului, atunci cand se doreste mentinerea unui aspect cat mai natural al materialului. In constructiile de lemn sunt recomandate deoarece, pe langa rolul de nuantatori, sunt foarte importante calitatile de a conserva structura fibrei lemnoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu