sâmbătă, 13 iulie 2013

Cum sa protejezi si sa reconditionezi mobila veche

Cum sa protejezi si sa reconditionezi mobila veche
Mobila poate sa fie ca vinul. Cu cat este mai veche cu atat poate sa arate mai bine si sa fie mai valoroasa. Insa, spre deosebire de vin, daca vrei sa te bucuri de mobila veche trebuie, de cele mai multe ori, sa ai mai multa rabdare si sa depui ceva mai mult efort. Cu alte cuvinte trebuie sa te apuci sa o reconditionezi.

Curata atent suprafata lemnului
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cureti suprafata mobilei. Pentru asta ai nevoie de 3 litri de apa calduta, 2 linguri de terebentina si 2 linguri de ulei de in. O alta modalitate de a curata lemnul este sa speli suprafata cu o solutie compusa din 80 la suta apa si 20 la suta amoniac. In functie de esenta lemnului mobila se poate deschide sau inchide la culoare. Daca mobila nu este foarte zgariata aceste proceduri de curatare superficiala pot fi suficienta pentru a da lemnului un aspect satisfacator.


Tehnica slefuirii
Pentru mobila mai deteriorata, dar care sta totusi multumitor pe propriile picioare exista speranta - si numele ei este tehnnica abraziva. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca prin slefuire se schimba aspectul lemnului. Asadar, odata ce te-ai apucat de slefuit nu te opri pana nu termini toata suprafata lemnului, chiar daca sunt numai anumite parti pe care vrei sa le reconditionezi.


Pentru slefuit poti sa folosesti un aparat de slefuit sau o bucata de smirghel. Alege mai intai o granulatie mai mare pentru o slefuire in adancime si apoi una mai mica pentru a creea o suprafata neteda.
Daca piesa de mobilier are un strat de lac foarte gros, poti sa aplici un dizolvant de lacuri inainte de a te apuca de slefuit. Aplica apoi un nou strat de lac sau de ceara.

Daca nu esti interesat de aspectul “natur” al lemnului poti sa aplici in loc de lac, vopsea speciala pentru lemn. Avantajul este ca poti alege orice nuanta iti doresti si sa integrezi astfel mai armonios piesa de mobilier cu restul.

Protejeaza lemnul
Mobila de lemn trebuie ingrijita cu atentie. Lemnul masiv cat si celelalte materiale pe baza de lemn sunt higroscopice, adica absorb umezeala. Din acest motiv nu trebuie tinute intr-o suprafata umeda. In prezenta umiditatii lemnul se umfla si isi schimba dimensiunile. Asta nu inseamna ca o atmosfera prea uscata este buna. Intr-o astfel de situatie lemnul se contrage si isi schimba din nou dimensiunile. Cel mai indicat este sa ca temperatura ambienta sa fie de 15-25 de grade celsius, iar umiditatea aerului sa fie intre 40 si 60 la suta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu