sâmbătă, 13 iulie 2013

Cum sa construiesti un foisor

  Pentru aceasta operatiune este nevoie de 6 saci de ciment, scanduri si busteni dintr-un lemn de esenta moale, care este usor de taiat, slefuit si gaurit, plus cuie, ciocan, patent, cleste, ferastrau. Evident, mai ai nevoie de putina pricepere si rabdare.
Cum sa construiesti un foisor
Prima data trebuie sa stabilesti care va fi suprafata foisorului si cate persoane ar trebui sa gazduiasca. Sa-i hotarasti locul in gradina si sa-i trasezi conturul. Majoritatea foisoarelor au baza de forma hexagonala. O lungime a laturilor de 1,6 m este suficienta pentru un foisor generos. Apoi sapa o fundatie de aproximativ 50 cm adancime. Nu vrei ca vantul sa-ti rastoarne sau sa-ti ia pe sus foisorul. Fundatia si placa le armezi cu plasa cu diametrul de 6 mm. Intai torni betonul pentru fundatie. 

Dupa ce se usuca, indepartezi un strat de pamant de 10 cm adancime din interiorul fundatiei. Pui pietris in locul pamanatului indepartat, acoperi pietrisul cu o folie de polietilena, pentru hidroizolatie, apoi toarni placa.
Dupa aceasta realizezi o confectie metalica numita “papuci de stalp”. Acestia trebuie fixati la 10 cm de varfurile hexagonului. In acesti “papuci” vei monta stalpii de sustinere. Dimensiunea recomandata a stalpilor, 12/12 cm si inalti de 2,2 m. Stalpii montati in “papuci” ii vei prinde intre ei prin grinzi care vor sustine capriorii acoperisului. Pentru grinzi si capriori este nevoie de scanduri  cu latimea de 12 cm si lungimea de 150 cm. Fix in mijlocul hexagonului montezi stalpul central de sustinere. Capriorii ii vei monta intre stalpul central si stalpii de sustinere de jur-imprejur. Fixarea capriorilor de piesa centrala si stalpii perimetrali se realizeaza prin cepuri cu diametrul de 20.

Acoperisul il invelesti cu placi de OSB sau scandura, peste care montezi o membrana autoadeziva si sindrila bituminoasa. Apoi montezi gardulet de jur imprejurul foisorului, la o inaltime de 100 cm. Vopsesti foisorul pentru a face fata cu succes conditiilor meteo. Tot ce-ti mai ramane de facut este sa aduci o masa si scaune sau bancute din lemn, sa-ti chemi familia si prietenii si sa te bucuri de propriul tau foisor de gradina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu